14 Mart 2009

OPEC: Kriz Ortamında Kritik Karar

Dünya petrol piyasası bugünkü küresel ekonomik kriz içinde en alt seviyeye ulaşmış durumundadır ve bundan sonraki aşamalarda onun hareketi ancak yukarı doğru olabilir. İş dünyasında Nisan ayında petrolün varil fiyatı 50 dolara ulaşacağına dair bahse girilmektedir.
Geçen sene krizin başlamasıyla birlikte herkes merak içindeydi, 147,27 dolara ulaşan petrol fiyatı acaba nezaman kendi alt sınırına ulaşacaktır. İşte şimdi çoğunluk bu sınıra gelindiğini düşünmektedir. Gerçekten de, son haftalarda, ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerinin ekonomi durumu hakkında çıkan birçok olumsuz haberlere rağmen, petrol varili başına fiyatlar 40-45 dolar düzeyini istikrarlı bir şekilde korudu. Bunca negatif eğilimlere rağmen, bu alt sınır kırılmadı ve küresel pazarlarda dinamikleri değişmeye başladı. Bugün tüm enerji ve ticaret alanında faaliyet gösteren uzman ve analistler, 15 Mart’ta gerçekleşecek olan OPEC toplantısını bekliyor. Viyana’da gerçekleşecek olan bu toplantıda petrol üretim miktarı azaltma konusunda karar verilecek. Geçen sene Aralık ayında OPEC üyeleri miktar azaltma konusunda anlaşmışlardı. Günde 24. 845.000 varil üretimi ile sınırlama getirildi, ama bu rakama henüz ulaşılamadı. İran, Venezüella ve Cezayir kotalar seviyesinin üzerinde petrol ihracatı devam etmektedirler.
Dünya’da petrol piyasalarında ve fiyatların üzerinde OPEC etkisini sürdürebilmek istiyorsa, her üye disiplinli bir şekilde anlaşmalara uymak zorundadır. Şimdilik bu konuda üretici ülkeler kararlı gibi görünüyor. Bu ve diğer faktörler piyasa üzerinde olumlu etki bırakarak, pazarlarda yeni umutların doğmasına sebep oldu. Eğer OPEC bu ay içinde üretimi azaltma konusunda anlaşmaya varırsa, gelecek ayda petrol fiyatların 60 dolara yükseleceğini bekleniyor. Ama eğer bu anlaşma sağlanamazsa, petrol fiyatlarının daha da aşağı seviyeye düşeceğine ve ekonomik krizin körükleyeceğine dair iddialarda bulunmak hiç de zor değildir. Bugünlerde yaşadığımız, bütün dünyayı kavurup savuran ciddi ekonomik krizin çözümü en büyük petrol üretici ülkelerin politikalarına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.
Hazırlayan: Maria Kaban

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İyi analiz. Teşekkürler Maria Hanım. Saygılar. Selçuk